אז בחוץ קר, חורפי וקודר. תסכימו איתנו שאין זמן טוב יותר ממזג אוויר חורפי כדי ליהנות מבשר מעושן, חם, טעים ועסיסי. עם זאת, עישון בתנאים קיצוניים יכול להתגלות כמבחן.
כשהרוח והגשם מגיעים, שמירה על הטמפרטורה הנכונה במעשנה הופכת להרבה יותר מאתגרת, אבל אתם לא צריכים לתת למזג האוויר, על אתגריו השונים, למנוע מכם להדליק את המעשנה שלכם.
אם אזרתם אומץ ואתם רוצים לנסות להתגבר על הקור, הטיפים הבאים לעישון במזג אוויר קר, ללא ספק יעזרו.
1. מעשנות שונות מתפקדות בצורה שונה בתנאים קיצוניים
מעשנים מקצועיים הם מאסטרים בעישון ולכן עליהם לדעת גם כיצד המעשנה שלהם מתפקדת בקור.
יש מעשנות שיתקשו להגיע לטמפרטורות הרצויות בגלל שהגוף שלהן מיוצר ממתכת דקה יותר, מה שאומר, שתצטרכו לשרוף יותר חומר בעירה כדי להגיע לטמפרטורה הנכונה וגם לשמור עליה.
כאשר מדובר במעשנות קרמיות מבודדות יותר, תצטרכו להשתמש ביותר פחם כדי להגיע לטמפרטורה הרצויה, אך ברגע שהגעתם לטמפרטורה, יהיה הרבה יותר קל לשמור עליה.
גם כאשר אתם עובדים עם מעשנות גז, יהיה עליכם להשתמש ביותר גז בזמן העישון. קחו בחשבון, שבניגוד למה שחלק מהאנשים אולי חושבים, הגז אמור לזרום גם כאשר הטמפרטורה נמוכה.
אנשים רבים טועים לחשוב שהגז לא יזרום בטמפרטורות נמוכות, אך זה לא נכון. פרופאן נמצא במצב נוזלי כאשר הוא במיכל, והוא חייב לרתוח כדי להפוך לגז. נקודת הרתיחה של פרופאן היא -42 מעלות, לכן לא אמורה להיות לכם בעיה של זרימת גז, אלא אם כן אתם גרים בסיביר.
גם אם אתם משתמשים במעשנת פחמים יהיה עליכם להשתמש ביותר פחם כדי לשמור על החום.
שימוש במעשנה חשמלית יכול להיות פתרון מצויין לעישון במזג אוויר קר בשל החום הקבוע שהוא מייצר.
2. צרו בידוד למעשנה
אינכם צריכים להוציא הרבה כסף על בידוד למעשנה שלכם. אתם תמיד יכולים לעשות זאת בעצמכם! הדברים העיקריים שעליכם לקחת בחשבון הם בטיחות, זרימת אוויר ויעילות.
כיסויים מבודדים למעשנה הם אפשרות מעולה, מכיוון שהם יספקו הגנה מפני הרוח והגשם. הם גם יספקו בידוד ללא סיכון שמשהו יתלקח בסביבה. גם ריתוך של לוח לבידוד והגנה.
כאשר אתם משתמשים בבידוד הקפידו שלא יבוא במגע עם תא האש עצמו, כדי שלא ימס. הבידוד הנכון יאפשר לכם לעשן גם כאשר מזג האוויר קפוא בחוץ.
אם תרצו לקחת על עצמכם פרויקט DIY, נסיעה לחנות חומרי הבניין המקומית תספק לכם שפע של השראה. לאחר שמצאתם מוצר מתאים, חתכו אותו כך שיתאים למעשנה שלכם, תוך שאתם מוודאים שפתחי האוורור אינם חסומים.
3. שמרו על המכסה סגור
אם תפתחו את המכסה כד להציץ על הבשר בזמן שקר בחוץ, אתם מסתכנים בכך שהוא יעבוד קשה במשך 15-20 הדקות שלאחר מכן כדי לחזור לטמפרטורה, במיוחד אם השארתם אותו פתוח למשך חמש דקות ויותר.
פתיחת המכסה בתדירות גבוהה, באמת יכולה לסבך את העניינים ולהביא לכך שהאורחים שלכם כבר יהיו רעבים ועצבניים.
אפילו פתיחת המכסה לדקה אחת או יותר יכולה להוביל לירידת הטמפרטורה בתא הבישול, כך שהוא יצטרך כמה דקות על מנת לחזור לטמפרטורה הרצויה. לכאן או לכאן, פתיחת המכסה אינה הרגל טוב, בעיקר כאשר מזג האוויר בחוץ קר.
אתם בטוח רוצים לדעת מה קורה בתוך המעשנה שלכם בכל רגע נתון, ובחורף מעקב צמוד אחר הטמפרטורות חשוב עוד יותר. בדיקת הטמפרטורות מהנוחות של הספה היא אופציה די מעולה, לכן מומלץ לקנות מדחום שמחובר עם מסך חיצוני או אפליקציה. שימוש במדחום דיגיטלי יאפשר לכם לדעת בדיוק מה הטמפרטורה בתא הבישול, מבלי להרים את המכסה, או חלילה לצאת אל הקור העז. אני אישית משתמש במיטר שהוא מדחום אלחוטי מדהים שמשמש אותי בכל ימי השנה.
טיפ קטן ויעיל – אם יורד גשם, מומלץ להרכיב מטרייה מעל המעשנה או להחזיק אחת מעליכם ומעל המעשנה כאשר אתם צריכים לפתוח את המכסה.
4. הכינו לעצמכם מלאי של חומר בעירה
כפי שציינו קודם, אם אתם מעשנים בקור, תצטרכו לשרוף הרבה יותר חומר בעירה. כאשר אתם חמושים בידע הזה, וודאו שאכן יש לכם מספיק פחם/פלט/שבבים כדי לצאת לדרך. חסכו לעצמכם נסיעה לחנות ופשוט היערכו מראש עם הכמות הנחוצה.
כמו כן, הקדישו זמן לפני העישון כדי להכין לעצמכם את כל הכלים שתצטרכו במהלך העישון. זה יבטיח שכאשר יגיע הזמן למלא מחדש, לא תצטרכו להסתכן בירידה בטמפרטורות בזמן שאתם מחפשים בטירוף את הציוד הנחוץ.
אם אתם משתמשים במעשנת עצים, שמרו את העצים שלכם במקום יבש אך נגיש, כשהם מוכנים לשימוש. כשזה מגיע לפחם או גז, ייתכן שתצטרכו לעשות קצת שיעורי בית לפני שאתם מתחילים, אך בכל מקרה עדיף שתהיו מוכנים מראש, כי כמות חומר הבעירה שיספיק לכם במהלך עישון במזג אוויר חם, לא תעשה את אותה העבודה בקור.
5. מקמו את המעשנה במקום מוגן
תוכלו למנוע או רוב הקשיים הנובעים מעישון במגז אוויר סוער אם תניחו את המעשנה במקום מוגן לכל אורך העישון.
חפשו בחצר שלכם אזורים מוגנים מפני רוח וגשם, בדרך זו יהיו לכם מקומות מפלט בכל תרחיש מזג אוויר אפשרי. לדוגמא, יהיה לכם מקום מושלם ללכת אליו כאשר תנאי הרוח לא מיטביים, או מקום אחר כאשר יורד גשם בחוץ.
אזהרה קטנה – זה אומנם אולי מובן מאליו, אבל לא חסרים סיפורים: לעולם אל תעבירו את המעשנה שלכם לתוך הבית או לחלל קטן וסגור בזמן העישון.
פחמן חד חמצני הוא תוצר לוואי של בעירה והמעשנה שלכם מייצרת אותו במהלך העישון. בחלל סגור, קיים סיכון להרעלת פחמן חד חמצני, כמובן שזו לא תהיה בעיה, כאשר אתם מעשנים בחוץ, במקום שמאוורר היטב.
כמו כן היזהרו מעישון במקומות סגורים הסמוכים לביתכם, מכיוון שעשויים להיות בהם פתחי אוורור שמובילים אל הבית עצמו. זה עלול לסכן את בני המשפחה, כמו גם את חיות המחמד שנמצאות בבית.
כאשר מחפשים מקום מוגן מפני מזג האוויר עבור המעשנה, צריך גם לשים לב שאין חומרים דליקים בקרבת מקום. בסופו של דבר לא הייתם רוצים שתהליך העישון יסתיים בקריאה ללוחמי האש.
6. התמודדות עם הרוח
אם אתם רוצים לשמור על טמפרטורה עקבית בתא הבישול שלכם, יהיה עליכם להתמודד בצורה טובה עם הרוח. טמפרטורה עקבית חשובה מכיוון שתנודות גדולות של הטמפרטורה בתוך המעשנה יכולות להרוס את העישון. מציאת מקום מוגן תעזור לשמור על עקביות, אך הדבר העיקרי שיש לקחת בחשבון הוא זרימת האוויר.
לחלק מהמעשנות יש מסלול מוגדר שהאוויר זורם בו, ועליכם לדעת כיצד האוויר זורם בתוך המעשנה שלכם. זהו פרט חשוב, מכיוון שזרימת אוויר מוגברת בתוך המעשנה תלבה את האש ותגביר את הטמפרטורה. בקצה השני של הספקטרום, מעט אוויר יגרום לאיבוד חום, מכיוון שהדלק לא יצליח לבעור כמו שצריך.
הפתרון הוא לפקוח עיניים על כיוון הרוח ולשחק בהתאם עם פתחי האוורור של המעשנה. ייתכן שיהיה עליכם לסגור לחלוטין את פתח האוורור הפונה לכיוון הרוח ולהתאים את הטמפרטורה בעזרת פתח אוורור אחר.
באופן כללי, עדיף לעבוד עם הרוח ולא להילחם בה. קחו בחשבון, שהפחתת זרימת האוויר יותר מדי יכולה להוריד את הטמפרטורה בתא העישון ולגרום לאש לייצר עשן לא נעים, מה שעלול להרוס את האוכל שלכם.
7. השתמשו ב"מעיל" למעשנה למזג אוויר קר
כשקר ורטוב בחוץ אנו באופן טבעי לובשים מעיל שיחמם אותנו ויגן עלינו מפני פגעי מזג האוויר. גם המעשנה שלכם תהנה מאותם היתרונות אם תלבישו עליה מעיל מיוחד שיגן עליה מפני מזג אוויר קר.
המטרה בכיסוי המעשנה היא לשמר את החום שהיא כבר יצרה. יתרון נוסף הוא הגנה מפני פגעי מזג האוויר, מה שעלול להשפיע על עקביות הטמפרטורה בפנים.
תוכלו לקנות מעיל מתאים בהתאם לדגם של המעשנה שלכם. כיום ניתן להשיג מעילים איכותיים מסיליקון או מחומרים מצופים בסיליקון וכך לקזז את ההשפעות של רוחות וגשמים ולחסוך בדלק ופחמים.
אם אתם רוכשים מעיל למעשנה שלכם, תוכלו להשתמש בו גם ככיסוי ולשמור על המעשנה גם כשהיא לא בשימוש. וודאו שהכיסוי שאתם רוכשים נגד מזג אוויר קר, מאפשר זרימת אוויר נאותה, גישה קלה ועמידות בפני אש.
לסיכום:
החורף הוא ללא ספק זמן מושלם ליהנות מבשר מעושן בצורה מושלמת. אז אל תיכנעו לספקות. עם מעט ידע, שום דבר לא יכול למנוע מכם להשתמש במעשנה לאורך כל השנה, כולל במזג אוויר חורפי.
הצטרף לדיון