עישון בשר על גריל גז הוא פחות אידיאלי מעישון במעשנה ייעודית, אך הוא בהחלט אפשרי. חלק מהגרילים יתאימו לכך הרבה יותר לעומת אחרים, כי ישנם סוגים שמתוכננים מתוך מחשבה על תהליכי עישון ובישול איטיים. עם זאת גם אם המשימה נראית לכם מעט מורכבת, אל תתייאשו, אפשר לעשות זאת בעזרת הידע והטיפים המתאימים. 

הבסיס של צליית בשר הוא שימוש בחום ישיר לפרק זמן קצר, לעומת זאת, המפתח לעישון מוצלח הוא שימוש בחום עקיף לבישול בשר בטמפרטורה נמוכה, לפרק זמן ארוך. בעיקרון גריל ומעשנה הם סוג של הפכים, ולכן ברגע שיתאפשר לכם מומלץ לקנות מעשנה, אבל עד אז אתם בהחלט יכולים לנסות לעשן באמצעות גריל גז שלרובנו זמין בבית.

כמה דברים שכדאי לדעת על תהליך העישון

הדבר הראשון שעליכם לדעת הוא שעישון זהו תהליך ארוך, ועליכם להיות מוכנים לכך. כלל ברזל בכל הנוגע לעישון: פחות הוא יותר! אז אל תגזימו עם העשן. אם נעשה לרגע את ההקבלה הלא קשורה, זה מאוד דומה לאיפור: תמיד עדיף להיות עם ולהיראות בלי. כמו כן, אם הגריל שלכם מפזר הרבה עשן והחצר האחורית שלכם נראית כמו אזור תעשייה, כנראה שאתם עושים משהו לא בסדר. 

מכיוון שהעישון אורך זמן, עליכם לוודא שיש לכם מספיק גז ובנוסף, עליכם להשתמש בשבבי עץ בהתאם לסוג הבשר שאתם בוחרים לעשן, כי סוג העץ ישפיע על הטעם של האוכל שלכם.

יוצאים לדרך! מכינים את הגריל

אז כמו שאמרנו קודם, בשלב הראשון עליכם להבין שעישון הוא תהליך ארוך, לכן עליכם להצטייד במספיק גז לכל זמן הבישול. 

הכנת הגריל דורשת יצירה של שני אזורים, אזור עם חום ישיר ואזור עם חום עקיף. באזור עם החום הישיר תבער האש ובאזור עם החום העקיף עליכם להניח את הבשר שתרצו לעשן.

הטמפרטורה בתוך הגריל צריכה להיות נמוכה ויציבה. ייתכן שתצטרכו להתנסות לפני כן, עד שתמצאו את התמהיל הנכון. כדי לשלוט בטמפרטורה מומלץ לקנות מדחום, אפשר למצוא מדחום לגריל במחיר משתלם, והוא יהיה שווה את ההשקעה, מכיוון שבלעדיו, כל תהליך העישון יהפוך למשחק ניחושים אחד גדול, ואינכם רוצים בזה. 

אם יש לכם גריל עם ארבעה מבערים תוכלו לשלוט על הטמפ' בצורה נוחה יותר, תתחילו מהפעלת מבער אחד ותנסו לייצב את הגריל על 100-120 מעלות, שחקו עם עוצמת המבערים ובדקו טמפרטורה כדי להיות בטוחים לפני שמתחילים לעשן את הנתח. הקפידו להשתמש במבערים המרוחקים יותר מהבשר. מאוחר יותר, כאשר תתחילו עם העישון עצמו, יהיה עליכם לבדוק את הטמפרטורה ולבצע התאמות לפי הצורך, כאשר מומלץ לבדוק את הטמפרטורה כל שעה בערך.  

לאחר הפעלת הגריל, עליכם להניח תבנית טפטוף, ואם זה אפשרי מומלץ להכניס אותה מתחת לרשת שעליה מונח הבשר, למרות שככל הנראה יהיו שם מבערים שימנעו מכם לעשות זאת. אם זה המצב, רצוי שלא להניח את התבנית על המבערים עצמם, כי גריל גז לא מתוכנן לעמוד בעומס באזורים האלו. במידה והמבערים באמת עומדים בדרך, אתם יכולים להניח את התבנית על הרשת של הגריל, ועליה להניח עוד רשת עבור הבשר. זה אולי נשמע מסובך, אבל בהחלט ישתלם בהמשך. לקבלת לחות מלאו את התבנית במים או במיץ תפוחים, והמשיכו למלא את התבנית בנוזלים לאורך כל תהליך העישון. הרתיחו את הנוזלים שאתם מוסיפים לפני הוספתם, כדי שלא ישפיעו על הטמפרטורה הפנימית של הגריל.

הרגע שלו חיכינו – מתחילים לעשן

אם אין לכם קופסת עישון עבור שבבי העץ, תצטרכו להכין אחת. תוכלו להכין קופסת עישון עם יריעת נייר אלומיניום גדולה, פשוט הניחו את שבבי העץ בפנים, עטפו אותם בנייר הכסף וחוררו אותו, צריך ליצור חבילה עוברת מלאה בשבבים, ניתן גם לקחת תבנית אלומיניום אינגליש קייק לשים בה את השבבים לעטוף אותה ברדיד אלומיניום ולאחר מכן לחורר אותו כדי שיצא עשן. הניחו את ה"הקופסה" שיצרתם מעל הלהבות והמתינו שהיא תתחיל לפלוט עשן. ברגע שהיא מתחילה לעשן הניחו אותה בין שני המבערים, או במרחב שבין האזור של החום הישיר לבין האזור של החום העקיף. קופסת העישון לא אמורה להוציא ענני עשן לבנים אלא רק אדי עשן קלילים וכמעט בלתי נראים. כלל אצבע זה תקף לעישון במעשנה ובגריל גז כאחד. 

ככה הפתרונות לעישון בגריל גז נראים:

קופסת עישון מוכנה

DIY אלומיניום ושבבים

DIY אינגליש קייק ושבבים

עכשיו, כאשר הגריל מוכן ומחומם מראש, הניחו את הבשר באזור של האש העקיפה, מעל לתבנית הטפטוף ואתם מוכנים לצאת לדרך. זכרו לבדוק לעיתים קרובות את טמפרטורת הגריל ולהוסיף מים חמים או עץ, לפי הצורך. בניגוד לעישון במעשנה, עישון בגריל גז הרבה יותר מחייב, כלומר אינכם יכולים לשים את הבשר בפנים וללכת לעיסוקיכם. יהיה עליכם לשים לב למה שקורה על הגריל לכל אורך זמן העישון, אחרת אתם מסתכנים בתוצאות שפחות ירשימו אתכם.

איפה ניתן לרכוש מוצרים לעישון בגריל גז?

ממש כאן, קבלו מספר מוצרים שיתאימו בדיוק למה שאתם מחפשים (גילוי נאות: רכישת המוצרים נעשית דרך אתר KSP, רכישה תזכה אותנו בעמלה שתעזור לנו מאוד להמשיך ולספק לכם תוכן איכותי. אך אל דאגה! עמלה זו לא משפיעה על המחיר הסופי שלכם)

בהצלחה!